alandinna (alandinna) wrote,
alandinna
alandinna

Kласс, коротко и ёмко

Som redovisat i myt 13 så får veterinärer får inte särskilt mycket utbildning i näringslära, de får lära sig hur man botar sjukdomar, inte hur man förebygger dem genom rätt anpassad kost. Den lilla utbildning de får är dessutom en generell utbildning, och har ingen fördjupning i exempelvis kattutfodring. De får den mesta av sin foderutbildning av de kommersiella foderföretagen, och får därmed riktad information som inte är opartisk, för att de ska rekommendera deras foder när de blivit utexaminerade veterinärer. Veterinärerna kan välja att fördjupa sig i foderkunskap, men det är frivilliga kurser och långt ifrån alla läser dessa kurser. Veterinärerna själva har börjat klaga på och funderat över varför de inte får lära sig mer om utfodring när de utbildar sig. Många veterinärer har inte ens reflekterat över att man skulle kunna ge sin katt en rå artanpassad föda, och reagerar med allt mellan förtjusning till att påstå att det är omöjligt och farligt. Kattentusiaster som tagit sig tid att lära sig mer om kattens utfodring och utfodrar med rå mat är oftast ”bättre” på foder än de flesta veterinärer.

----

Finns inte allt en katt behöver redan i torrfoder och blötmat i affären?

Naturligtvis så innehåller kommersiellt foder alla näringsämnen och mineraler som en katt behöver, det måste det, annars så får det inte säljas. Men vad det är för näringsämnen och mineraler går att diskutera, då det inte är naturliga ämnen från naturen. Kommersiellt foder innehåller syntetiskt framställda ämnen som man tillsätter till fodersmeten. För att bli godkänt som kattmat måste kommersiellt foder innehålla minst 26% protein för vuxna katter och 30% för kattungar. Minst 9 % fett för bägge. Det lämnar 61-75% för övriga foderämnen. Tittar man på innehållsförteckningen på ett av världens mest populära torrfoder står det "28% stärkelse, 28% Kolhydrat". Då är det alltså ca 56% kolhydrater (spannmål) i fodret. Katter har inget bevisat behov av kolhydrater, de får sin energi genom fett. Det innebär att 56% av dina pengar läggs på skräp som katten inte ens behöver.

När katten utfodras med tillagad mat, som maten är i kommersiellt foder, har molekylstrukturen ändrats så mycket att kattkroppen inte längre känner igen den. Kroppen börjar angripa den som ett främmande, patogent ämne. Det innebär att kattens immunförsvar börjar angripa den tillagade maten för att hjälpa magen att bryta ner den. Kattens immunförsvar är således försvagat varje gång den tar hand om mat som den har ätit, och för katter med fri tillgång är det alltså nästan konstant nedsatt immunförsvar som gör katten mottagligare för sjukdomar. Spannmål passerar kattens matsmältningssystem i exakt samma form som de kom in, då katter inte kan bryta ner spannmål. Det irriterar dessutom tarmen på väg ut. Mer om detta på myt 10

http://www.barfmycat.com/faq.html

Tags: корм
Subscribe

Buy for 20 tokens
Buy promo for minimal price.
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments